Saglasnost Vlade za dodjelu jednokratne novčane pomoći općini Sapna

Saglasnost Vlade za dodjelu jednokratne novcane pomoci opcini Sapna

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Odluku Kantonalnog štaba civilne zaštite o dodjeli jednokratne novčane pomoći u iznosu od 15.000 KM općini Sapna za hitne intervencije u sanaciji šteta uzrokovanih djelovanjem prirodne nesreće izazvane sušom u 2021. godini.

Na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite Sapna, općinski načelnik je 24.8.2021. godine donio odluku kojom proglašava stanje prirodne nesreće uzrokovane sušom i nedostatkom vode za snabdijevanje stanovništva na prostoru cijele općine Sapna. Dugotrajna suša na području općine stvorila je probleme, naročito sa vodosnabdijevanja građana pitkom vodom. Nestašica vode prisutna je na području cijele općine Sapna od mjeseca juna, a stanje se dodatno pogoršalo jer su presušila dva izvora kojim su se snabdjevali građani mjesnih zajednica Sapna i Kraljevići.

Dugotrajna suša na području općine stvorila je probleme, naročito sa vodosnabdijevanja građana pitkom vodom. Nestašica vode prisutna je na području cijele općine Sapna od mjeseca juna, a stanje se dodatno pogoršalo jer su presušila dva izvora kojim su se snabdjevali građani mjesnih zajednica Sapna i Kraljevići.

Kantonalna komisija za procjenu šteta TK, održala je svoju redovnu sjednicu, na kojoj je razmatran Zahtjev za dodjelu finansijske pomoći za hitne intervencije u toku trajanja prirodne nesreće izazvane sušom iz 2021. godine. Komisija je nakon razmatranja Zahtjeva, predložila Kantonalnom štabu da se pomenutoj općini dodjele finansijska sredstva u visini od 15.000 KM. Kantonalni štab je navedeni prijedlog usvojio i uputio Vladi TK na davanje saglasnosti.